MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz




Dřevěné modely historických legend
Modely-lodi.cz
Přejít na obsah

Pozoruhodné tramvaje v San Franciscu

Modely lodí | Dřevěné stavebnice | Modely-lodi.cz, Mantua, Occre, Amati, Corel, Artesania Latina
Vytvořil v Historie ·
Mezi památkami tohoto města jsou i tramvaje, které jsou v San Francisku symbolem dopravy a jsou velmi populární u turistů i místních obyvatel.

Tramvajová síť v San Francisku byla založena v roce 1873 a byla první městskou tramvajovou sítí na světě. V té době byly tramvaje poháněny koňmi a vozily lidi po městě. V roce 1892 byla tramvajová síť modernizována a byly zavedeny první elektrické tramvaje. Tyto tramvaje byly rychlejší a spolehlivější než koňské tramvaje a umožnily rychlejší a pohodlnější cestování po městě.


San Francisco cable car at Lombard Street
Autor: Aude, This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license.

V průběhu 20. století se tramvajová síť v San Francisku rozšířila a stala se jednou z největších v Severní Americe. V roce 1947 byla v San Francisku zavedena první linka tramvají, která byla vedená výhradně historickými tramvajemi. Tyto tramvaje byly zachráněny před likvidací a byly zrekonstruovány do původního stavu. Tyto historické tramvaje se staly velmi populární u turistů a jsou stále v provozu na některých linkách tramvajové sítě v San Francisku. Turisté si mohou užít jízdu na historických vozidlech, která se vozí po strmých kopcích města.

Nejznámějšími historickými tramvajemi v San Francisku jsou tzv. "cable cars". Tyto tramvaje jsou poháněny kabelovým/lanovým systémem a jsou velmi charakteristické pro San Francisco. První linka cable car byla zprovozněna v roce 1873 a dodnes je stále v provozu.
Kabelová tramvaj v San Franciscu je jedinečným druhem dopravy, který využívá speciální kabelový systém pro pohyb. Principem kabelové tramvaje je, že tažné lano, které je uloženo v kabelovém tunelu pod vozovkou, pohání tramvaj na trase. Tramvaj se neřídí motorem, ale řidič musí udržovat správnou rychlost, aby se držela na trati a využívala sílu tažného lana.
Kabelová tramvaj je tažena kabelem, který se pohybuje rychlostí asi 15 km/h v kabelovém tunelu, který je hluboko pod povrchem. Kabel je tažen obřím motorovým kolem, které je poháněno velkým elektromotorem, umístěným v kabelovně. Řidič tramvaje má na přístrojové desce dvě páky, kterými řídí brzdy a rychlost. Pokud chce jet rychleji, musí páku uvolnit a naopak, pokud chce zpomalit nebo zastavit, musí páku stisknout.



Je to velmi zvláštní druh dopravy, který se vyskytuje pouze v několika místech na světě. V San Franciscu jsou kabelové tramvaje jednou z největších turistických atrakcí a symbolů města.

Tuto pozoruhodnou a je možno říct přímo ikonickou tramvaj naleznete i v naší nabídce - model tramvaje San Francisco.

Titulní foto
SF cable car number 1 with Hyde Street Pier and Alcatraz Island in San Francisco, California, USA.
Autor: Thomas Wolf, www.foto-tw.de / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0


Návrat na obsah