MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz




Dřevěné modely historických legend
Modely-lodi.cz
Přejít na obsah

Novinka v ČR. Model legendární lodě HMS Erebus

Modely lodí | Dřevěné stavebnice | Modely-lodi.cz, Mantua, Occre, Amati, Corel, Artesania Latina
Vytvořil v Slavné plachetnice ·
Loď HMS Erebus byla postavena v roce 1826. Erebus byla válečná loď Královského námořnictva Spojeného království a byla proslavila se svou účastí na dvou slavných expedicích pod vedením kapitána Jamese Clarka Rosse v letech 1839 až 1843 a sir Johna Franklina v letech 1845 až 1846.
Během druhé expedice, kterou vedl sir John Franklin, se loď stala součástí tragické události, když společně s další lodí HMS Terror uvízla v ledu v Arktidě a celá posádka obou lodí zahynula. Jejich osud zůstal neznámým tajemstvím po mnoho desetiletí, dokud nebyly objeveny vraky obou lodí v letech 2014 a 2016.
Tragický příběh lodi HMS Erebus ve Franklinově expedici je často prezentován. Doplňme ještě některá informace k samotné lodi.
Vybavení HMS Ererbus
Loď byla již v návrhu koncipována jako výzkumní plavidlo, které mělo sloužit v polárních expedicích. Její vybavení bylo v té době pokrokové a navrženo tak, aby umožňovalo plavbu a dlouhý pobyt v extrémních podmínkách v Arktidě. Loď měla zesílený trup trup, který měl odolávat tlaku a nárazům ledu. Plavidlo se nespoléhalo jen na plachty, ale bylo vybaveno dvojicí parních motorů, což byla v té době novinka. Erebus tak byla první válečnou lodí britského námořnictva poháněnou parními motory. Původně byla loď vybavena i výzbrojí pro válečné účely, která však pro expedice nebyla potřební a a místo ní vezla vybavení pro vědecký výzkum. Nechyběly ani velké skladovací prostory pro potraviny, léky a vše ostatní co je při dlouhodobé cestě v odlehlých oblastech potřeba. Rovněž výběru posádky byla věnována velké pozornost. Na lodi sloužili zkušení námořní a i vědci a další odborníci nebyli v polárních oblastech nováčky.


V čem byl HMS Erebus pozoruhodný
Erebus byla první válečnou lodí britského námořnictva poháněnou parními motory. Tato technologie ji činila výjimečnou, umožňovala jí vyvinout větší rychlosti a  mohla se pohybovat ve stísněných prostorách mezi krami a v bezvětří což bylo  velmi důležité pro úspěch polární expedice.
Loď byla vybavena moderním vědeckým vybavením, které umožňovalo provádět měření a zkoumání v polárních oblastech v oblasti geografie, klimatu, magnetických polích a mnoha dalších.
Svou účastí na těchto expedicích i tragickému osudu se Erebus stala známou a získala si význačné místo v kulturním dědictví. Je symbolem statečnosti a odhodlání průzkumníků, kteří se vydali do neznámých polárních oblastí v dobách, kdy to byla neuvěřitelně obtížné a nebezpečné.
Erebus byla jednou z mála, které byly po dlouhých desetiletích pátrání nalezeny  Výzkum vraku přinesl nové poznatky o její historii a pomohl lépe porozumět osudům těch, kteří obětovali svůj život aby posunuli lidské vědění o těchto polárních oblastech.
Celkově je HMS Erebus pozoruhodná loď, která zanechala význačnou stopu v průzkumu a výzkumu polárních oblastí a je ctěna jako významný prvek kulturního a historického dědictví. Je ctí každého modeláře, že má možnost ji postavit a vyjádřit tak poděkování a účast na jejím osudu.
Model lodi HMS Erebus naleznete zde a její sesterskou loď  z výpravy, HMS Terror,  zde.


Návrat na obsah