MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz




Dřevěné modely historických legend
Modely-lodi.cz
Přejít na obsah

Hans Hass a moře

Modely lodí | Dřevěné stavebnice | Modely-lodi.cz, Mantua, Occre, Amati, Corel, Artesania Latina
Vytvořil v Historie ·
Námořní průkopníci byli nejčastěji příslušníci národů, které mají přístup k moři. Byly však i výjimky.. Své hrdiny v této oblasti mají i vnitrozemské země. Jednou z nich je Rakousko, kde se v roce 1919 narodil budoucí mořský biolog Hans Hass, kterého moře uchvátilo už od mládí.

Hans Hass ve svých dvaceti letech vyvinul metodu plaveckého potápění a upravil potápěčská zařízení pro zkoumání a natáčení filmů o oceánu, čímž nejen připravil cestu pro moderní výzkumné potápění, ale také ovlivnil další oblasti jakými jsou rekreační potápění, přístrojové potápění a podvodní. fotografování a filmování.
Na palubě své plachetnice Xarifa podnikl padesátých letech minulého století dvě filmové expedice o mořské biologii . Jeho podvodní filmy se staly součástí výzkumu a zároveň učinily jeho nálezy snadno přístupnými veřejnosti. On a jeho žena Lotte byli například první, kdo plaval se žraloky, což způsobilo revoluci v tom, jak dnes vnímáme tyto elegantní tvory a jejich důležitou ekologickou roli v oceánu.

Významný byl i jejich průzkum tropických korálových útesů a ostrovních ekosystémů podél trasy jejich výpravy.



Xarifa byla v té době největší evropská plachetní jachta, třístěžňový škuner s horní plachtou o dílce 43 m. Loď z roku 1927 zakoupil v roce 1951 a na první výpravu se vydal o dva roky později. Trasa vedla z Azor, přes Tenerife, Karibik a Panamský průplav na Galapágy a skončila 1. června 1954 v Janově.
Druhá cesta začala v roce 1958 v Cannes a vedla přes Rudé moře a Maledivy do Singapuru. Později Hans Hass Xarifu prodal, aby se mohl věnovat jiným projektům. Loď pak dále  sloužila jako závodní jachta.



V dalším desetiletí se Hans Hass věnoval studiu lidského chování a evoluční biologie. Po celý život se intenzivně zabýval ochranou moří a globálními environmentálními problémy, jejichž řešení považoval za náš nejdůležitější úkol v nadcházejících desetiletích. Hans Hass a jeho žena Lotte byli čestnými členy Haus des Meeres (Dům moře) ve Vídni, kde jim byla s poctami symbolicky věnována velká dvoupatrová žraločí nádrž o objemu 300 000 litrů, kterou otevřeli v roce 2007. Navíc od roku 2015 Haus des Meeres uděluje cenu „Hans a Lotte Hass Marine Conservation Prize“.



Hans Hass bohužel zemřel v roce 2013, avšak do Vídně to nemáme daleko, takže můžeme navštívit Dům moře a prohlédnout si jak expozici věnovanou tomuto významnému badateli, tak i další zajímavosti tohoto krásného akvária.


Návrat na obsah