MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz




Dřevěné modely historických legend
Modely-lodi.cz
Přejít na obsah

Ztracená loď Endurance z expedice Sira Shackeltona byla opět nalezena.

Modely lodí | Dřevěné stavebnice | Modely-lodi.cz, Mantua, Occre, Amati, Corel, Artesania Latina
Vytvořil v Novinky, aktuálně ·
Expedice Endurance22 v březnu oznámila, že objevila pozoruhodně neporušené pozůstatky lodi Endurance sira Ernesta Shackletona, která byla v roce 1915 rozdrcena ledem u Antarktidy.
Tým mořských archeologů, dobrodruhů a techniků na výzkumné lodi SA Agulhas II bojoval
přes dva týdny s pohyblivým mořským ledem, vánicemi a teplotami, které klesly na -18 stupňů C, než našel potopenou loď. Pomocí podmořských dronů byl vrak lodi Endurance lokalizován v hloubce přes 3000 m pod ledem pokrývající Weddellova moře.

„Bez nadsázky je to ten nejlepší dřevěný vrak, jaký jsem kdy viděl,“ řekl člen výzkumného plavidla, Mensun Bound, který si tap po téměř 50leté kariéře splnil svůj sen.
Trámy plavidla, i když jsou poškozené potopením, jsou stále velmi pohromadě a na zádi je jasně vidět název – Endurance.

Endurance byla třístěžňová brigantina, na které sir Ernest Shackleton a posádka 27 mužů
pluli do Antarktidy při Imperial Trans-Antarctic Expedition v letech 1914–1917. Loď byla spuštěna  v roce 1912 v Sandefjordu v Norsku. O tři roky později byla rozdrcena ledem a potopila se ve Weddellově moři v Antarktidě. Celá její posádka přežila. Shackleton se následně proslavil tím, že na malém otevřeném člunu podnikl impozantní, 720 námořních mil dlouhou plavbu záchranou plavbui do velrybářské stanice v Jižní Georgii, aby přivolal pomoc a zachránil zbytek své posádky.


Návrat na obsah