MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz




Dřevěné modely historických legend
Modely-lodi.cz
Přejít na obsah

Další objevy na lodi HMS Erebus

Modely lodí | Dřevěné stavebnice | Modely-lodi.cz, Mantua, Occre, Amati, Corel, Artesania Latina
Vytvořil v Historie ·
Rok 2022 byl příznivý projetu zkoumání lodi HMS Erebus z Franklinovy expedice. Jak bylo oznámeno na stránkách Canada Parks, podařilo se v září 2022 zorganizovat expedici do míst, kde se potopil HMS Erebus.



Zdroj: Map of the Franklin expedition. Wrecks of HMS Erebus and HMS Terror National Historic Site

Počasí bylo příznivé, a tak tým během 11 dní uskutečnil 56 ponorů. Potápěči vyzdvihli celkem 275 artefaktů, např čočku z brýlí, různé krabičky, kožený obal na sešit možná pro deník atd.,  

V minulých letech potápěči provedli stovky ponorů, při kterých se podařilo zachránit mnoho cenných předmětů, které si můžete prohlédnout na webových stránkách Parks Canada.




Výše je fotografie fragmentu lodního kola po restaurování. Na titulni fotografii je vidět fragment lodního kola (kormidla) tak, jak byl nalezen na mořském dně v určité vzdálenosti jižně od přídě vraku. Kolo HMS Erebus bylo původně instalováno na horní palubě.. Artefakt sloužil k ovládání mechanismu řízení lodi. Je pozoruhodné, že dvoukolové kormidlo HMS Terror je na horní palubě vraku prakticky neporušené. Kolo HMS Erebus bylo pravděpodobně tvarem a velikostí velmi podobné. Podle průměru, který se odhaduje na 120 cm, mělo toto kolo 10 paprsků. Artefakt představuje přibližně 20 % původního kola. Právě toto kolo lze vidět na daguerrotypii poručíka Henryho LeVesconteho na palubě HMS Erebus před odjezdem expedice v roce 1845.

Pro připomenutí uvádím, že Franklinova ztracená expedice byla vedená kapitánem sirem Johnem Franklinem a odjela z Anglie v roce 1845 na palubách dvou lodí, HMS  Erebus  a HMS  Terror . Jejím cílem bylo nalezení severozápadního cesty kolem Kanady do Asie. Lodě však zamrzly ve Viktoriině úžině poblíž ostrova King William Island v kanadské Arktidě, na dnešním území Nunavutu. Celá výprava 129 mužů včetně Franklina zahynula. Expedice je považována za jednu z nejhorších katastrof v historii polárního průzkumu. Vrak HMS  Erebus  byl objeven v roce 2014 a vrak  HMS  Terror  byl lokalizován v roce 2016.


Návrat na obsah