MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz




Dřevěné modely historických legend
Modely-lodi.cz
Přejít na obsah

A. Vespucci - jedna z nejkrásnějších plujících plachetních lodí

Modely lodí | Dřevěné stavebnice | Modely-lodi.cz, Mantua, Occre, Amati, Corel, Artesania Latina
Vytvořil v Slavné plachetnice ·
Amerigo Vespucci je plachetní loď italského námořnictva pojmenovaná po průzkumníkovi Amerigo Vespuccim . Jejím domovským přístavem je La Spezia v Itálii a používá se jako školní loď.
V roce 1925 Regia Marina objednala dvě školní lodě podle návrhu generálporučíka Francesca Rotundiho z italského námořního inženýrského sboru, inspirovaného stylem velkých 74 dělových lodí z konce 18. století. První, Cristoforo Colombo, byla uvedena do služby v roce 1928 a byla používána italským námořnictvem až do roku 1943. Po druhé světové válce byla tato loď předána SSSR v rámci válečných reparací a krátce poté byla vyřazena z provozu.  

Druhou lodí byla Amerigo Vespucci , postavená v roce 1930 v námořní loděnici v Neapoli. Na vodu byla spuštěna 22. února 1931 a uvedena do provozu v červenci téhož roku.
Plavidlo je trojstěžník o dílce trupu 82,4 m a s celkovou délkou 101 m včetně čelenu. Stěžně jsou vysoké 50, 54 a 43 metrů a nesou plachty o celkové ploše 2 824 m 2. Na palubě se používají pouze tradiční konopná lana; pouze kotvicí lana jsou syntetická, aby vyhověla přístavním předpisům.
Trup je natřen černě se dvěma bílými pruhy, které připomínají dvě dělové paluby lodí, na kterých je její návrh založen, ale nese pouze dvě děla v otočných úchytech na palubě, před hlavním stěžněm. Palubu tvoří teakový prkna. Příď a záď jsou zdobeny složitými ornamenty á figurou Ameriga Vespucciho v životní velikosti.  


Zdroj: Piergiuliano Chesi, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Při přepravě kadetů je loď obvykle řízena z ručního kormidelního stanoviště na zádi, které je ovládáno čtyřmi kormidelními koly po dvou mužích.


Zdroj: Isjc99, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Kromě druhé světové války byla Amerigo Vespucci nepřetržitě aktivní. Většina jejích cvičných plaveb se odehrává v evropských vodách, ale plavila se také do Severní a Jižní Ameriky a plavila se po Pacifiku. V roce 2002 podnikla cestu kolem světa.

V roce 1960 Vespucci nesla olympijskou pochodeň z Pirea do Syrakus na letní olympijské hry v Římě.  


Zdroj: Pistaun, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Je úctyhodné, že tuto téměř staletou historickou loď máme stále možnost vidět v plné kráse na světových mořích a oceánech. O to více potěší, pokud úchvatný model vystavený ve Vašem pokoji doplníte vlastními fotografiemi z případné návštěvy tohoto úžasného plavidla
 
Model si můžete postavit ve verzi 1:100, délka modelu je 100 cm, stavebnice MM799 Amerigo Vesspucci.

nebo
můžete zvolit verzi 1:84, kde délka modelu je úctyhodných 125 cm, stavebnice MM741 Amerigo Vesspucci



Zdroj:
Titulního obr: Jean-Pierre Bazard Jpbazard, CC BY 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/4.0>, via Wikimedia Commons
https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_training_ship_Amerigo_Vespucci


Návrat na obsah