MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz




Dřevěné modely historických legend
Modely-lodi.cz
Přejít na obsah

Fakta, rady, příběhy - ročník 2014

Další ročníky článků  ->2020 - 2019 - 2018 - 20 7  2016 - 2015 -  2014 - 2013 - 2012(2) - 2012(1) - 2011 - 2010

Francouzský král korzárů a jeho loď Renard

Tak jako jiné národy, měla i Francie své hrdiny v korzárském řemesle. Jedním z nich byl Robert Surcouf, kterému se pro jeho rytířské chování přezdívalo Král korzárů.
Surcouf se narodil v prosinci roku 1773 v bretaňském opevněném městě Saint-Malo, které bylo tradiční korzárskou pevností.

Celý článek

Vrak Kolumbovy lodi Santa Maria nebyl nalezen
Aktualizace o nová zjištění

Před několika měsíci jsme informovali, že podmořský archeology Barry Clifford vydal zprávu, že dospěl k závěru, že vrak, který v minulosti objevil, jsou zbytky vlajkové lodi Santa Maria z Kolumbovy flotily. Loď se potopila na štědrý den roku 1492 poblíž Cap Haitien na Haity.
Celý článek

Šablona pro jednoduchý držák modelu lodi

Modelář potřebuje vždy nějaký stojan nebo kolébku pro model lodi. Stojan je nutný jak v průběhu stavby, tak i pro konečné uložení hotového díla.
Celý článek

Přístav Montreal
Je pátek ráno, 6. června 2014 a my jsme nastoupili do vlaku směr Praha hl. nádraží s následným přestupem na letiště. Zde se setkáváme se třetím členem našeho týmu, který cestoval z Brna. Odbavení proběhlo hladce až na to, že bezpečnostní rám při kontrole jednoho z nás z neznámého důvodu „pípnul“. To byl signál pro personál letiště, aby zpozorněl a převedl rutinní kontrolu jednotlivce do režimu „in detail“, tedy vyzout boty a podobně. Naštěstí se záhy ukázalo, že vše je v pořádku a tak jsme záhy mohli spokojeně spočinout v předletovém prostoru.
Celý článek

Vládce moří - Sovereign of the Seas

Sovereign of the Seas byl na vodu spuštěn dne 13. října 1637 jako válečná loď anglického námořnictva. Navržen byl jako 90 dělová řadová loď, avšak na naléhání krále byl vyzbrojen 102 bronzovými kanony. Loď byla později přejmenována na Sovereign a následně na Royal Sovereign. V činné službě byla od roku 1638 až do roku 1697, kdy ji v Chathamu zachvátil oheň.
Celý článek

Kde je Bluenose II?
(S Modely-lodí.cz za Bluenose II, část 1
)

Rybářský a závodní škuner Bluenose i jeho věrná replika Bluenose II jsou legendami, o kterých bylo napsáno desítky publikací i nepřeberné množství novinových článků.
Také my jsme publikovali některé informace k tomuto tématu, jakými byly např
. Bluenose nebo Rekonstrukce Bluenose II. Celý článek

Jak upevnit stočené lano na palubě modelu lodi.
Po upevnění lana kolem závěsu děla nebo částí takeláže, je nutno ponechat konec délky lana dostatečně dlouhý, aby ho bylo možno smotat do tvaru cívky a uložit na palubě tak, jak tomu je i u skutečné lodi.
Celý článek

Kolumbova vlajková loď Santa Maria nalezena?

Americký hledač podmořských pokladů v minulých dnech oznámil, že vrak lodi, kterou se svým týmem objevili, je s největší pravděpodobností slavná Santa Maria z první Kolumbovy výpravy do Nového světa.
Nález tohoto vraku není novou událostí.
Celý článek

Jak pokračuje oprava Bluenose II?
Re
konstrukce, možná by bylo lépe napsat nová stavba, kanadského škuneru Bluenose II neprobíhá dobře. Stručně by se dalo říct roky zpoždění a o miliony překročený rozpočet. Jen poplatky za nedávné soudní spory byly vyšší, než byla cena původního Bluenose II. Celkové náklady současného projektu dosáhly již výše 16,7 milionů dolarů a očekává se, že dále porostou.
Celý článek

Jak narovnat mosazný drát získat tak perfektně rovné pruty
Měkký mosazný drát,který se používá při stavbě modelu lodi, je většinou dodáván v roli. Pro jeho použití je však často potřeba, aby byl rovný. Jak to jednoduše udělat?
Celý článek

Slavný vor Kon-Tiki
Kon-Tiki byl vor z balsového dřeva, na kterém roku 1947 norský antropolog, zoolog, archeolog, spisovatel a cestovatel Thor Heyerdahl s pěti dalšími muži přeplul Tichý oceán od jihoamerického pobřeží až do Polynésie. Vor byl pojmenován po bohu Virakočovi, který byl v mytologii starých Inků bohem slunce. .

Celý článek

Návrat na obsah