MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz




Dřevěné modely historických legend
Modely-lodi.cz
Přejít na obsah

Fakta, rady, příběhy - ročník 2013

Další ročníky článků  ->2020 - 2019 - 2018 - 20 7  2016 - 2015 -  2014 - 2013 - 2012(2) - 2012(1) - 2011 - 2010

Cesta lodi Half Moon

Průzkumná loď Half Moon (Halve Maen v originále) byla vystrojena dne 25. března 1609, holandskou Východoindickou společností. Její délka na palubě byla 85 stop, délka v kýlu byla 64,5 stop a výška 78 stop.

Mapa Universalis Cosmographia, je tištěná nástěnná mapa světa od německého kartografa Martina Waldseemüllera, kterou publikoval v dubnu 1507. Je známá jako první mapa, na ...

Plachetnice Amerigo Vespucci

Ve 20 létech minulého století potřebovalo italské válečné námořnictvo výcvikové lodě, aby poskytlo začínajícím námořníkům důkladnou zkušenost s prací na moři pod plachtami ve všech klimatických podmínkách. Proto se rozhodlo objednat pár sesterských školních plachetníků.

Pen Duick - Tabarlyho loď a její model

Představením modelu lodi Pen Duick z naší řady stavebnic od výrobce Artesania Latina si připomínáme legendu osamělého jachtingu - Erica Tabarlyho. Tento francouz pocházel z Bretaně. Každé prázdniny trávil v Trinité-sur-Mer, který je jedním z nejlepších francouzských přístavů.

Jaké síly pluly proti sobě u Trafalgaru_

H.M.S. Victory, klenot a legenda anglického námořnictva. Většina z nás jistě zná její odvážnou roli v bitvě u Trafalgaru. Samotné lodi i průběhu bitvy u Trafalgaru bylo věnováno mnoho publikací, článků i filmů. Victory však nebojovala sama. Také mnoho dalších anglických lodí mělo velkou zásluhu na konečném výsledku bitvy. Na druhé straně pokud anglické lodě statečně

Tři způsoby jak vázat výblenky
Model historické plachetní lodi bez úponových lan s výblenky asi často stavět nebudeme. Této části stavby modelu lodi se tedy nevyhneme. Mnozí začínající modeláři se obávají, zda vše zvládnou. Jaké jsou možnosti? Jaké se dělají chyby? Čeho se musíme vyvarovat?

Bluenose je vítězná legenda kanadského lidu

Kanadský dřevěný škuner Bluenose postavila v roce 1921 loděnice Smith & Rhuland v Novém Skotsku na základě návrhu konstruktéra Williama Roue. Loď byla vytvořena pro závod o Mezinárodní trofej, který byl určen pro pracovní lodi, na rozdíl od Poháru Ameriky, který byl pro závodní plavidla.

Nátěr dřevěného modelu lodi – základní informace
Základní podmínkou úspěšného výsledku je kvalita natíraného povrchu a proto přípravě povrchu dřeva pod nátěr je potřeba věnovat náležitou pozornost. Povrch musí být čistý a hladký, bez vytrhaných nebo zvednutých dřevních vláken. Toho dosahujeme především broušením, které se provádí nejprve napříč lety a pak po letech.

Privateer a pirát William Kidd (Díl 2.) – nová loď štěstí nepřináší
V prvním dílu jsme přiblížili hlavní okolnosti začátků úspěšné kariery Williama Kidda. Pokračujme dále a podívejme se jak se mu dařilo, když se již plně dal na cestu privateera.
Kidd vyplul do akce s novou lodí - Adventure Galley. Byla dobře uzpůsobena k honbě za

Návrat na obsah