MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz




Dřevěné modely historických legend
Modely-lodi.cz
Přejít na obsah

Fakta, rady, příběhy - ročník 2018

Další ročníky článků  ->2020 - 2019 - 2018 - 20 7  2016 - 2015 -  2014 - 2013 - 2012(2) - 2012(1) - 2011 - 2010

Jak se staví model dostavníku
(Rozhovor s modelářem)

Firma A. Latina nabízí model ikonického dostavníku. Tento povoz se stal legendou v historii osídlování severoamerického kontinentu. V rozhovoru nás zkušený modelář seznamil se zajímavými částmi stavby a ukázal nám mnoho fotografií, které mohou být inspirací i pro ostatní.
Celý článek

Jak se vyráběla indiánská kánoe
(S Modely-lodí.cz za poznáním)

Každý z nás jistě viděl mnoho filmů z dob osídlování severoamerického kontinentu. Obdivovali jsme indiány či lovce kožešin, jak se plaví na lehkých kánoích v nebezpečných peřejích řek. Z čeho a jak se vyráběly?
Celý článek

Plachta HMS Victory je opět připravena ke shlédnutí
P
řinášíme zajímavost, která jistě potěší milovníky námořní historie. Od konce července bude vystavena jedna z hlavních plachet HMS Victory, kterou byla tato loď vystrojena v bitvě u Trafalgaru roku 1805.
Celý článek

Ztracená expedice lodí HMS Erebus a HMS Terror
Franklinova ztracená expedice byla britskou cestou průzkumu Arktidy vedenou kapitánem Sir Johnem Franklinem, který vyplul z Anglie v roce 1845 se dvěma loděmi, HMS Erebus a HMS Terror. Franklin byl zkušený průzkumník, který se zúčastnil třech polárních výprav do Arktidy. Svou čtvrtou a poslední cestu podnikl ve věku 59 let. Cílem bylo objevení tzv. severozápadní cesty, která by umožnila proplutí z Atlantiku do Pacifiku. Expedice skončila tragickým neúspěchem.

Celý článek

Výročí záhadné ztráty atomové ponorky
V těchto dnech si připomínáme smutné 50. výročí ztráty jaderné ponorky třídy Skipjack USS Scorpion (SSN 589). Celkem 99 členů posádky zemřelo, když ponorka klesla 22. května 1968, asi 400 kilometrů jihozápadně od Azorských ostrovů do více než 3,5 km hlubiny a již se nikdy nevynořila.
Celý článek

Kolesový parník typu Mississippi klesnul ke dnu
Replika kolesového parníku MV Oliver Cromwell se potopila v Irském moři. Zaznamenali jsme tuto zajímavou událost, která se udála v minulých dnech v Irském moři.
Celý článek

Kdo byli Bukanýři
Původním významem slova Bukanýr byli označováni bezdomovci a lovci dobytka v převážně neobývaných oblastech ostrovů Tortuga a Hispaniola.  Okolo roku 1630 se vystupňoval tlak Španělska na upevnění pozice v oblasti, kterou si nárokovalo. Represe cílila hlavně vůči francouzským osadníkům, kteří byli považováni za vetřelce.
Celý článek

Návrat na obsah