MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz




Dřevěné modely historických legend
Modely-lodi.cz
Přejít na obsah

Fakta, rady, příběhy - ročník 2016

Další ročníky článků  ->2020 - 2019 - 2018 - 20 7  2016 - 2015 -  2014 - 2013 - 2012(2) - 2012(1) - 2011 - 2010

Největší poklad vyzdvižený z potopené lodi. Příběh obrovského bohatství  z vraku lodi Nuestra Señora de las Mercedes (Black Swan Project).

The Black Swan Project je název projektu, kterým byl společností Odyssey Marine Exploration označen její objev a vyzdvižení obrovského množství stříbrných a zlatých mincí v odhadované ceně 500 miliónů dolarů ze dna oceánu.

Celý článek

HMS Endeavour byl pravděpodobně objeven
Slavný Endeavour kapitána Cooka byl pravděpodobně objeven. Stalo se tak 230 let po tom, co byl prodán, potopen a následně zapomenut. Endeavour byl jednou z nejslavnějších lodí v celé námořní historii. Do dějin se zapsal plavbou kapitána Cooka do jižního Pacifiku, při které byla v roce 1770 objevena Austrálie.
Celý článek

Zrod vorů pro expedici Kon-Tiky 2 (S Modely-lodi.cz za Kon-Tiky, část 2.)
Informace o plavbě Kon-Tiky 2 jsou jistě vítanou inspirací pro všechny, kteří si koupili dřevěnou stavebnici modelu voru Kon-Tiky. Z tohoto důvodu se k této problematice nyní vracíme.
Výprava Kon-Tiky 2 se rozhodla pro svou plavbu postavit vory dva. Nesou jména Rahiti Tane a Tupac Yupanqui. Na palubě každého voru je i malý nafukovací člun s přívěsným motorem. Čluny se používají pro příležitostnou dopravu mezi oběma vory, průzkum blízkého okolí plující sestavy i pro pořízení nevšedních fotografií.

Celý článek

Kon-Tiky se vrací. (S Modely-lodi.cz za Kon-Tiky, část 1.)
Je tomu již 68 roků, kdy se známý norský badatel a cestovatel Thor Heyerdahl vydal se svými pěti přáteli na voru Kon-Tiky přes Tichý oceán, aby dokázal reálnost své teorie o osídlení tichomořských ostrovů z Jižní Ameriky. Jeho balzový vor po 101 dnech plavby dosáhl břehu na atolu Raroia ve skupině Tuamotu. Tato výprava Heyerdahla proslavila.
Celý článek

Návrat na obsah