MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz
MODELY-LODI.cz




Dřevěné modely historických legend
Modely-lodi.cz
Přejít na obsah

Aktuální změny ve stavebnicích Mantua Model Group

Modely lodí | Dřevěné stavebnice | Modely-lodi.cz, Mantua, Occre, Amati, Corel, Artesania Latina
Vytvořil v Novinky, aktuálně ·
Mnoho modelů se vyrábí již řadu let někdy i desetiletí. To platí zejména o zavedených výrobců, kterým beze sporu je i firma Mantua Model Group.
V průběhu let po které běží výroba, dochází k řadě změn a to ve vlastní výrobě, v provedení modelu, v konečném prodejním balení a konečně i v dokumentaci. Bohužel ne všechny změny bývají zachyceny v dokumentaci v daný čas. Modelář musí mít toto stále na vědomí a při stavbě je nutno s podobnou situaci počítat.
Přibližme nyní alespoň tři změny, ke kterým dochází u firmy Mantua Model Group v posledním roce.

Za nejviditelnější můžeme považovat změnu v provedení prodejní krabice. Dosud byl na prodejním balení vyobrazen model v zásadě tak, jak ho uvidíme po dostavění. Nyní sledujeme, že patrně z důvodů optimalizace výrobních nákladů, jsou na titulní straně krabice vyobrazeny dva nebo i tři modely. Který model je v daném balení, to poznáme pouze podle zaškrtnutí příslušného čtverečku.

Na další změnu narazíme po otevření víka krabice. Až dosud byly drobné díly uloženy v zataveném plastovém boxu v sekcích pro jednotlivé skupiny příslušenství. To se změnilo a nyní jsou drobné díly uloženy v jedné zvláštní papírové krabici.





Třetí změna, na kterou bychom rádi upozornili, se týká plachet. V minulých letech některé, zvláště pak levnější modely, obsahovaly v zakoupeném balení i sadu plachet např. Santa Maria, Nina, Pinta, Golden Star apod. Bylo to základní provedení plachet ze syntetické tkaniny, což některým modelářům nemuselo vyhovovat. Ti si pak mohli zvlášť objednat plnohodnotné textilní plachty.



Nyní však, pokud chceme mít model s plachtami, tak je nutno tyto plachty doobjednat. Výrobce tak reaguje na problémy s dodavatelem těchto syntetických plachet, ale i na to, že model bez plachet často vypadá lépe, než model z plachtami. Abychom nebyli zmateni vyobrazením na krabici stavebnice, kde vidíme model s plachtami, tak je na krabici upozornění že balení plachty neobsahuje.
Změny v konstrukci modelu jsme nezaznamenali.

Proces výše uvedených změn postupuje průběžně, takže se na trhu můžeme setkat se starším i novějším provedením.


Návrat na obsah